Wiosenny czar Wielkanocy

 

 

Jak co roku nadchodzą radosne, zwiastujące wiosnę Święta Wielkanocne - pełne aromatu serników, mazurków, bab, żurku, swojskiej kiełbasy oraz chrzanu. A ponieważ nieodzownym elementem tych świąt, niosących nadzieję na odnowę, jest jajko - symbol nowego życia, to należy mu poświęcić znacznie więcej uwagi niż normalnie.

 


Tuż przed Wielkanocą warto przygotować wspaniałe pisanki. Do tego celu mogą posłużyć barwniki spożywcze, a jeszcze lepiej naturalne, tzn wyciąg z łupin cebuli lub żyta. Dekorując jajka wielkanocne coraz częściej sięga się po technikę decoupage, modne i bardzo popularne stało się również przygotowywanie dla jajek swojego rodzaju szydełkowego „ubranka” z włóczki lub kolorowego kordonka. Niemniej ciekawie prezentują się wydmuszki oklejone ozdobnym sznurkiem lub wstążką.

 

 

Na każdym świątecznym stole nie powinno zabraknąć żywych elementów dekoracji tj świeżych, wiosennych kwiatów, np tulipanów w towarzystwie wierzby z baziami, palemek, wianuszków z bukszpanu oraz koszyczków wyściełanych mchem.

 


Niezależnie od tego, czy święta zyskają oprawę tradycyjną czy też nowoczesną warto, by pod wpływem wiosny pobawić się jej barwami i poszukać własnego niepowtarzalnego stylu. Tylko wtedy Wielkanoc ma szansę na miano wykwintnej i będzie wszystkim smakowała.

 

 

Facebook Like